
Gramatica doar pentru privilegiați?
De-a lungul timpului, am fost adeseori atacată verbal de diverse persoane, care susțineau ca am reușit să învăț pentru că am fost susținută financiar, pentru că părinții mei m-au ținut „în puf”, și pentru că nu am fost nevoită să lucrez de la o vârstă de 16-17 ani. Ba chiar mi s-a spus că aș fi făcut școala în domeniul privat, fiind o privilegiată a sorții. Ei bine, nimic mai greșit!
Acum, am hotărât să explic puțin cum am învățat gramatica. Și sunt sigură că aici nu mă regăsesc doar eu, ci toate acele persoane care au fost atacate în același mod. Unii ne aruncă diverse cuvinte, precum „elitiști”, considerând că ne jignesc. Personal, nu consider că am fost nici tocilară, nici elitistă, nu am fost nici olimpică, și nici ținută în puf de către părinți.
Asemenea majorității, am fost o fată simplă, modestă, care a primit o educație corespunzătoare atât de la părinți, cât și de la profesori. Și ca să lămuresc lucrurile încă de la început, trebuie să vă spun că nu am învățat la vreo școală privată. Dimpotrivă, am învățat la o școală de stat, într-un orășel mic, în care se cunoșteau oamenii măcar din vedere, aproape la fel cum se cunosc locuitorii unui sat. (Da, puteți râde, puteți crede că mint sau că exagerez, dar acolo am crescut eu.)
Pentru ca lucrurile să fie clare, nu țin să fac referire doar la generațiile mai tinere, și nu vreau să simtă cineva că generalizez. Știu că sunt agramați și în generațiile mai tinere, dar și în cele dinaintea mea. La fel cum știu că sunt și acum elevi foarte buni, capabili, care apreciază educația și învățământul.
Așadar, să revin la subiect. În cea mai mare parte a cazurilor, atacurile despre care menționam la început le-am primit pe motivul gramaticii. Da, sunt o iubitoare și o susținătoare a gramaticii. Am recunoscut întotdeauna acest lucru, și nu mi-e rușine. Dimpotrivă, consider că ar trebui să le fie rușine celor care consideră gramatica drept ceva inutil în viața lor. Limba română este limba noastră maternă, și consider că ar trebui să îi arătăm respectul cuvenit.
Adeseori, stau și mă întreb, oare când vor conștientiza că avem nevoie să vorbim și să scriem corect, pentru a ne putea înțelege? Știu că uneori limbajul semnelor este folosit, dar chiar nu îmi doresc să ajungem în punctul în care să conversăm prin interjecții și semne – pentru că uneori, chiar așa mă simt citind diverse postări și mesaje pe mediile de socializare, sau, mai nou, diverse articole de pe internet. Și nu mă refer doar la articole de pe anumite blog-uri, ci chiar și la articole din diverse publicații (ziare, reviste, știri online, etc.). Aici aș menționa o situație care mi se pare destul de gravă, și anume aceea a celor care sunt numiți jurnaliști, însă nu știu să scrie corect din punct de vedere gramatical. Dar acesta este doar un subiect care ar putea genera o întreagă avalanșă de discuții, care oricum nu ar duce la nici un rezultat.
Și, ca să vă explic eu cum am învățat gramatica…simplu! Fiind atentă la orele de gramatică și învățând lecțiile, așa cum ar fi normal să o facă orice elev. După părerea mea, nu este o scuză faptul că nu provii dintr-o familie înstărită. Știu că educația costă, dar tot așa știu și că aceasta este obligatorie, până la un moment-dat (nivelul a diferit de-a lungul anilor, deci nu voi generaliza). Așadar, ca să revin la subiect, gramatica se învață la școală. Nu în liceu, care a devenit în timp doar opțional, nu doar în școlile private, ci în clasele generale, care sunt și au fost obligatorii pentru toții elevii.
Surpriză? Nu prea cred! Indiferent de familia din care proveniți, de nivelul de trai, de situația materială, sau de orice alte motive pe care unii le invocă, gramatica a fost obligatorie pentru toți elevii. Și a fost predată în școală în vremea când eu eram elevă, așa cum sunt sigură că este predată și în prezent.
Iar cei care consideră că banii pe care îi au părinții determină nivelul cunoașterii, greșesc. Departe de a fi banii un motiv pentru care un elev învață gramatica, eu aș tinde să spun că șansele sunt mai mari ca în cazul în care banii părinților ar avea vreo influență, aceasta ar avea ca rezultat mai degrabă un nivel de „necunoaștere”, decât unul de cunoaștere și respectare a gramaticii. De ce spun asta? Pentru că știm cu toții că atunci când părinții intervin financiar pentru copiii lor, o fac pentru a le cumpăra notele bune, nicidecum pentru a le cumpăra cunoașterea materiei. Și, ca să evit orice fel de replici contradictorii, țin să menționez că nu am luat ore în particular, și, în plus, acestea nu au întotdeauna rezultatul scontat.
Așadar, înainte să mai acuzați anumite persoane că știu corect limba română și, implicit, gramatica, gândiți-vă bine. Înainte să-i mai acuzați pe cei care scriu gramatical corect, încercați să vă răspundeți sincer la întrebarea aceasta: „Ce scuză am că nu am învățat?”.
Bravo, fetița mea. Apără- te de cei care te atacă, fără să știe ce om ești, cât ești de ambițioasă și perseverentă. Eu stiu cel mai bine cum te- ai străduit să înveți, și nu numai gramatica!!!!
Asa este. Desi acest articol este scris cat se poate de personal si subiectiv, sunt sigura ca multe alte persoane se regasesc in cuvintele mele.
Frumos articolul. Bine punctat. Si sunt de acord cu tine. Fac parte din generatia care a invatat 🙂 .
Totusi, eu nu inteleg de ce atat de multe polemici pe aceasta tema. Am vazut, in ultimul timp, tot mai multe discutii pe retelele de socializare in ceea ce priveste modul corect de a scrie. Oare nu este mai simplu sa ignoram, sa nu acceptam in lista de prieteni astfel de persoane??? Generatia noastra uita un lucru foarte important: mentalitatea acestora. Nu conteaza cum scrii ( 😉 ), important este sa reusesti in viata, sa ai bani,
etc . Eu nu gandesc asa dar realitatea ne
inconjoara. Si eu am avut astfel de colegi si nu putini. Poate acum sunt mai multi de genul. Nu am idee.
Prin polemici, atatea discutii nu rezolvam nimic. Oricum nu-i putem invata noi ceea ce scoala nu i-a invatat. Dar, nebagarea in seama doare mai tare 😉 . Cred eu 🙂
Multumesc. Da, asa este, ignoranta doare, insa cand vine vorba despre educatie, cred ca prin faptul ca nu-i bagam in seama, nu facem decat sa le intarim increderea ca ceea ce fac ei este bine. Oricum, sunt de acord, este un subiect sensibil si care oricat ar fi discutat, nu duce la niciun rezultat. Din pacate, lucrurile care ar putea aduce o schimbare nu tin de noi, cei mici, ci ar trebui sa vina de la un nivel superior.
Felicitări pentru articolul minunat și foarte bine punctat! <3 Gramatica se învață în clasele mici, indiferent de școala frecventată. Eu am avut surprize la facultate, na, fiind Litere, mi s-ar fi părut normal ca lumea să fie mult mai „elitistă”, să știe să scrie corect, să observe anumite nuanțe. Da, trăiesc într-o lume destul de ideală în mintea mea 🙂 Aveam colegi care nu știau să scrie și e trist, pentru că sunt viitori profesori (unii dintre agramați au devenit niște profesori care se vor cu pretenții, dar, știindu-le nivelul, mi se pare tare ciudat să îi văd așa).
Iti multumesc pentru apreciere!
Ce mi se pare si mai dubios este faptul ca sunt persoane care culmea, citesc sau se lauda ca citesc, dar scriu fara cratime, litere mancate…. Slava domnului, exista optiunea de editare, poti sa abuzezi linistit de ea Mi se pare absurd sa vorbesti de gramatica de parca ai vorbi de fizica nucleara sau nu stiu ce materii sofisticate din ultimii ani de facultate. Oameni buni, sa scrii corect se invata in clasele I-VIII, la care toata lumea are acces. Dar daca le-a placut mai mult sa o arda prin baruri, sa se uite la Acces Direct sau mai stiu eu ce se facea pe vremuri, sa vaneze pokemoni, mai greu cu cartea…
oops, aici nu am buton de Edit.. :))
:))
Asa este. Si eu raman uimita cand vad persoane care se lauda ca sunt cititori inraiti, dar scriu gresit.