„Eria. Dezvăluiri” – Gabriélle Güvenel

eria-dezvaluiri-gabrielle-guvenel

„Eria. Dezvăluiri” – Gabriélle Güvenel

 

„Eria. Dezvăluiri”, de Gabriélle Güvenel, este primul volum al seriei scrise de această autoare. Deși nu știam prea multe nici despre carte, nici despre autoare (a se citi „nu știam nimic”), m-a atras ideea de dark fantasy, acesta fiind unul dintre lucrurile pe care le auzisem legat de „Eria”. Așadar, mi-am luat cartea și am citit-o, iar impresia pe care mi-a lăsat-o a fost una de bine. Simt nevoia să încep prin a vă spune că această carte m-a scos puțin din zona de confort. Deși este încadrată în stilul fantasy, „Eria” este cu totul diferită față de ceea ce am citit până acum. Și, pentru a nu se crea confuzii, prin „diferită” mă refer la diferită în sensul bun.

Așa cum probabil se așteaptă oricine când aude de fantasy, cartea conține diverse personaje supranaturale, precum vampiri, vârcolaci, dar și demizei, demoni și alte creaturi nepământene. Ele trăiesc însă printre oameni, muritori de rând, ascunzându-se totuși de privirile acestora.

Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut enorm în această carte a fost naturalețea scrierii și a limbajului. Deși unii ar putea considera limbajul folosit ca fiind vulgar (chiar este, pe alocuri), acesta se potrivește de minune cu povestea prezentată. În plus, trebuie să menționez că vulgaritatea limbajului apare pe alocuri, nefiind nicidecum exagerat. Alături de aceasta, mi-au plăcut și replicile sarcastice folosite.

„- Ofițer Miloș, pentru binele prezervării locului crimei, nu mă face să împachetez cadavrul și să vin să-ți dau cu el peste ochi!”

Cartea se citește foarte ușor, cu toate că unele pasaje ar putea să îl pună pe cititor pe gânduri. Totuși, trebuie să recunosc faptul că au fost și anumite pasaje asupra cărora a trebuit să staționez puțin, ele fiind ușor filosofice.

După părerea mea, cartea prezintă într-un mod interesant realitatea în care trăim. Cu ajutorul unor personaje fantastice, și a unor întâmplări neașteptate, autoarea prezintă cruzimea lumii noastre, modul în care unii oameni sunt dispuși să acționeze pentru bani, deciziile pe care sunt dispuși să le ia, din diverse motive.

Dar acum, să vă povestesc puțin despre această carte. Nu o să vă spun prea multe, deoarece îmi doresc să vă las pe voi să descoperiți povestea Eriei, citind cartea, având astfel posibilitatea de a privi întâmplările din perspectiva voastră.

Încă de la început, facem cunoștință cu Eria Pop, o adolescentă crescută într-un orfelinat. Povestea ei începe în momentul în care o familie cere să o închirieze pentru un week-end, sub pretextul că seamănă foarte bine cu fiica lor, care a decedat. Pentru acest lucru, ei sunt dispuși să plătească o sumă frumoasă orfelinatului, lucru ce o convinge pe directoare să accepte oferta.

„- Douăzeci de mii de euro pentru un week-end, doamnă Parc, i-a zis bărbatul mamei Adele întorcându-se către ea. Sunt de părere că orfelinatul ar avea ce face cu suma asta.

Văd și acum ochii mamei Adele strălucind de lăcomie. Încă puțin și-i curgeau bale din gură. N-a stat deloc pe gânduri. I-a strâns mâna omului ca și cum închirierea mea ar fi fost cel mai firesc lucru din lume.”

Însă adevărul este departe de ceea ce este prezentat oficial. Astfel, Eria se trezește într-un garaj, înconjurată de oameni care aparțin unei secte. Departe de a fi dorită pentru motivele prezentate în fața directoarei orfelinatului, Eria este supusă unui ritual. Acesta eșuează, însă, iar Decko o salvează pe Eria de la un sfârșit cumplit. În urma ritualului, Eria este transformată, iar viața ei ia o întorsătură complet neașteptată.

Citind povestea, o descoperim pe Eria, care este interogată de către Vid. Acesta dorește să afle mai multe despre ea, despre părinții ei, precum și despre alte personaje pe care Eria le întâlnește de-a lungul timpului. În urma întrebărilor puse de către Vid, aflăm că Eria este adeseori nevoită să reacționeze în situații de tensiune maximă, să ucidă, sau să amenințe cu moartea.

În urma unei crime pe care o săvârșește, Eria îl cunoaște pe detectivul Andi Aron. Relația cu acesta este una încurcată. Aflăm pe parcurs că nici detectivul nu este unul dintre muritorii de rând.

La un moment-dat, misiunea Eriei nu mai poate fi îndeplinită doar de către ea, astfel că este nevoită să îl convingă pe preotul Timothy să i se alăture. Preotului nu prea i se dă de ales, astfel că fie i se alătură Eriei, fie este ucis de către aceasta.

Pe măsură ce povestea avansează, descoperim prezentat un eveniment bine-cunoscut în realitate: tragedia de la Clubul Colectiv. O parte din acțiune are loc în momentul tragediei, chiar în club, moment în care timpul este oprit în loc, astfel ca ființele supranaturale să își poarte lupta.

„În cel de la perete am văzut chipuri cunoscute, redate în trecut de pictori în tablouri, cioplite în lemn și-n piatră de către sculptori, reprezentate grafic prin cărți. Dar am văzut și chipuri străine. Ochi reci de vampiri. Ochi calzi de licantropi. Ochi blânzi de șamani. Ochi ageri de vrăjitoare. Ochi mari și speriați de simpli sensitivi care, dacă mă-ntrebi pe mine, au fost atrași involuntar de energia grupului.

În capul lor, umăr la umăr, stăteau arhanghelul Mihail cu Marte.

În grupul de pe partea cu ieșirea, am recunoscut demoni. Am văzut djinni. Am văzut ochi de umanoizi amfibieni și iele. Și-o ceată de oameni schimonosiți la față, cu ochi de pește și bale la gură, transfigurați de esența lor materializată.

În capul lor, Himera.

În fața ei, regele Baal.

La mijloc, între cele două grupuri, cu ochii la scenă, stătea Ogoun, zeitate guvernantă peste foc, politică și război.

Și-am înțeles. Am ănțeles că nu mulți aveam să ieșim vii de-acolo. Am înțeles că nici măcar nu era acesta rostul.”

Continuarea, precum și alte evenimente și întâmplări prezentate în carte, vă invit să le descoperiți singuri, citind cartea.

Cartea „Eria. Dezvăluiri”, de Gabriélle Güvenel, poate fi cumpărată de aici.

0 thoughts on “„Eria. Dezvăluiri” – Gabriélle Güvenel

  1. Mulțumesc! Îmi doream sa aflu ceva mai multe despre aceasta carte si acum am aflat. 🙂 Dacă pana acum nu știam ce sa fac, acum am adăugat cartea pe lista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.