15 Întrebări pentru Oana Arion

oana-3

15 Întrebări pentru Oana Arion

 

1.Bună, Oana. Îţi mulţumesc din suflet că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări. În primul rând, te-aş ruga să spui câteva cuvinte despre tine, astfel încât cititorii să te cunoască, dincolo de cărţile tale.

Vei râde probabil, dar nu prea vorbesc despre mine sau despre cărţile mele (a se viziona clipurile de la lansări J ). Şi nu fac asta din modestie, acest cuvânt lipseşte cu desăvârşire din vocabularul meu şi o recunosc deschis, cu voce tare, ci pentru că îmi place că alţii să povestească despre cum mă percep ca om şi/sau autor. Aşa că te provoc! Spune-mi TU câteva cuvinte despre mine.

 1. Când şi cum ai decis că îţi doreşti să scrii?

De scris am scris de când mă ştiu. Nu mi-am dorit să o fac, nu a fost vreo decizie de cotitură în viaţa mea, nu am avut o epifanie. Primesc frecvent acesta întrebare şi habar n-am cum să răspund la ea, altfel dact am făcut-o acum.

 1. Ce te-a inspirat să scrii seria „Nemuritor”?

Dorinţa de a-mi spune mie însămi o poveste, poveste care s-a legat firesc în mintea mea care „zumzăie” de alte zeci de idei. Ce m-a inspirat? Mitologia de care sunt fascinată încă din copilărie şi ideea aceea în care cred cu tărie: „Dacă noi nu suntem capabili să vedem, să percepem anumite lucruri, asta nu înseamnă că ele nu există”. Şi nu mă refer aici doar la creaturile supranaturale pe care le-am conturat în serie, ci la tot ce se întâmplă în jurul nostru, ceas de ceas, zi de zi.

 1. Ţi-ai propus de la început să fie o serie sau ideea a venit pe măsură ce scriai?

Oh, cici! Habar nu aveam că va fi o carte atunci când am început. A fost o povestioară drăguţă, care a crescut. Abia după ce am terminat-o m-am gândit că are potenţial şi că personajele ar putea evolua. Aşa că nu, nu mi-am propus să fie o serie. (Şi spun asta acum, când am început să lucrez la volumul al patrulea J )

 1. Cu excepţia volumelor pe care le vei mai scrie în această serie, mai ai şi alte proiecte viitoare în plan – un alt roman sau poate chiar o nouă serie?

Eh, sănătoşi să fim şi timp să avem, că idei sunt! Da, am în plan alte patru cărţi. Despre două dintre ele am vorbit deja: „Lumi ascunse”- o carte pentru copii 10+ şi „Fugi!” o distopie „apocaliptică”, destul de interesantă, dacă mă întrebi pe mine. Celelalte două sunt doar în stadiul de idee pusă pe hârtie în câteva rânduri: „După ploaie”- un roman a cărui acţiune se întâmplă pe parcursul a trei luni de vară şi în care personajele sunt…hmm…surprinzătoare (veţi vedea de ce!) şi „Second life” un fantasy atipic, bazat pe povestea unei femei care trăieşte exclusiv online şi a cărei viaţă reală se împleteşte cu jocul Second life pe care îl joacă.

 1. Care dintre cărţile pe care le-ai scris până acum îţi este cea mai dragă, cea mai apropiată de suflet?

Cel mai mult mi-a plăcut volumul trei al seriei Nemuritor. A fost scris în condiţii de „stress” şi am pus în el o bucăţică din mine, cea adevărată. Este cel mai „realist” de până acum, fără sirop şi fără nuanţe inutile. Pe de altă parte, abia aştept să scriu „Fugi!” pentru că îl percep ca pe o provocare, o schimbare totală de stil, fără a părăsi însă zona mea de confort şi anume genul fantasy.

 1. Care dintre personajele pe care le-ai creat este preferatul tău?

Victoria îmi seamănă în foarte multe privinţe. Cu toate acestea Ian este cel la care ţin mai mult. Am desenat povestea lui pe fundalul seriei şi nu pot decât să mă bucur văzând că a prins atât de bine, deşi, teoretic, nu este un personaj principal.

 1. Ce ne poţi spune despre legendele care stau la baza cărţilor din seria „Nemuritor”? Le-ai descoperit întâmplător, sau le-ai studiat în mod special că sursă de inspiraţie?

Hmm, hai să răstorn puţin răspunsul: după ce le-am descoperit întâmplător, le-am studiat în mod special.

 1. Ai un moment preferat pentru scris?

Da! Atunci când ştiu că a doua zi trebuie să mă duc la muncă. Glumesc! Nu am un moment preferat. Povestea este acolo, în mintea mea, nu trebuie decât să o pun pe hârtie sau, mai bine zis, să o tastez. Aşa că momentul ideal este cel în care am timpul fizic necesar să mă aşez la laptop şi să scriu.

 1. 10. Muzica te ajută să scrii mai uşor sau îţi distrage atenţia de la scris?

Mă ajută. Fiecare volum a fost scris pe un anumit playlist în fundal, repetat la nesfârşit. Cel de-al treilea volum, de exemplu, a fost scris pe Lacrimosa (over and over!)

 1. 11. Scrii doar când simţi că ai o idee destul de concretă în minte, sau încerci să scrii de fiecare dată când timpul îţi permite?

A se vedea răspunsul de la întrebarea nr.9 J

 1. 12. În ce măsură simţi că te-ai schimbat – că ai evoluat – ca şi autoare, de când ai început, şi până în prezent?

Asta nu îţi pot spune eu. Îi las pe cititori să observe şi să evalueze o atare evoluţie. Habar n-am. Ca să fiu sinceră, eu nu simt că m-am schimbat, ci doar că mi-am mărit cumva aria de interese.

 1. 13. Îţi propui să te dedici unui anume stil, sau să încerci să abordezi diverse stiluri, în funcţie de ideile pe care le vei avea?

Pentru moment rămân la fantasy. Simt că mi se potriveşte şi nu cred că experimentând şi alte stiluri voi atinge vreo nirvana literară. Scriu bine fantasy, nu mă feresc să o afirm, îmi place să gândesc poveşti care ies din tipar, iar genul acesta este extrem de ofertant pentru mine.

 1. Ce gen de cărţi îţi place să citeşti?

Haha! Stai jos? Stai bine? Clasici. Pornind de la Uberto Eco şi terminând apoteotic cu Sadoveanu.

 1. 15. În final, dacă doreşti să le adresezi câteva cuvinte cititorilor.

Ca de obicei: „Citiţi. Rămâneţi frumoşi!”

Îţi mulţumesc, încă o dată, pentru că ai răspuns la întrebări. Felicitări pentru succesul de până acum, şi multă inspiraţie şi succes în viitor!

Oana 1.jpg

0 thoughts on “15 Întrebări pentru Oana Arion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: