„Nopți la Monaco” – Natașa Alina Culea

Nopti la Monaco - Natasa Alina Culea.jpg

„Nopți la Monaco” – Natașa Alina Culea

 

„Nopți la Monaco”, scrisă de Natașa Alina Culea, este o carte superbă. Scrisă într-un stil excepțional, care o reprezintă pe autoare, această carte m-a fermecat încă de la primele cuvinte. Știu că sună clișeic, însă acesta este stilul autoarei, care are un talent deosebit în a așterne cuvintele pe hârtie.

Spre deosebire de primele trei cărți ale autoarei, aceasta m-a surprins prin combinația de stiluri de exprimare, prin farmecul care rezultă din prezentarea celor două lumi – cea a săracilor, și cea a bogaților – văzute prin ochii personajului principal, Nicoleta.

Încă de la început, o cunoaștem pe Nicoleta Dragomirescu, o fată născută într-o familie simplă, cu cinci copii, din satul Văleni. Crescută în condiții grele, admonestată de către mama ei cu orice ocazie, Nicoleta speră la o viață mai bună.

„Cam așa funcționa agresivitatea verbală și fizică în casa Dragomirescu. Dacă Aurelia o lovea pe Nicoleta, aceasta transmitea lovitura următorului membru al familiei care era mai vulnerabil decât ea. Armonie, ce să mai?! E drept, gălăgia era un lucru obișnuit în casa lor. Îți trebuiau nervi tari sau nepăsare multă să-i faci față.”

Șansa i se oferă, în momentul în care este trimisă pentru o perioadă la mătușa ei, Catia, în Ploiești. Catia, o femeie singură, ce lucra pe post de bibliotecară, o duce pe Nicoleta cu ea zi de zi. La bibliotecă, Nicoleta se îndrăgostește pentru prima dată, de Aian, un băiețel de o vârstă cu ea, care însă trăiește o viață complet diferită de a acesteia. Deși el nu îi acordă nicio atenție, Nicoleta se ambiționează să îi atragă atenția, astfel că începe să citească.

„Așa a adormit în acea seară Nicoleta, visând cărți care zburau din rafturile bibliotecii, rotindu-se în jurul unui băiat cu un nume de înger bălai, Aian. S-a trezit din somn extaziată. Lumea ei avea un sens nou.”

În scurt timp, însă, Aian o anunță pe Catia că se mută la București. Această veste îi sfâșie inima Nicoletei, însă reprezintă și un punct de cotitură în viața ei, întrucât o determină să devină mai ambițioasă, să îți dorească să poată și ea călători în viitor.

„Nicoleta nu știa că nu-l va mai vedea niciodată pe Aian. Nu ar fi putut înțelege oricum că unii oameni apar în viața noastră doar pentru a pleca, firește, după ce misiunea lor a fost îndeplinită, căci dacă oamenii ar ști asta, poate că ar refuza cu toții să-și mai învețe lecțiile de pe urma acestor întâlniri. Ar refuza să-i mai cunoască pe acești mesageri trimiși din cer. Pentru oameni este mai important să păstreze aproape o persoană, decât să fie fericiți că au mai urcat o treaptă în sculptura perfectă a universului. Aian plecase pentru că fata învățase să citească, se sensibilizase. Nu mai avea de ce să reapară în viața ei.”

Vacanța se încheie, și Nicoleta se întoarce acasă, la părinți. În scurt timp, însă, Catia o cheamă pe Nicoleta să locuiască împreună cu ea, și o înscrie la școală în Ploiești. Această schimbare este una majoră pentru viitorul Nicoletei, care începe să devină avidă de cunoaștere, citește mult și învață repede, orice poate. Anii trec, iar mătușa Catia moare, lăsând-o pe Nicoleta singură, într-o situație fără nicio speranță. Însă cu mult tact, fata reușește să îi convingă pe părinți să o lase să se mute în București, unde începe studiile universitare. Dar odată cu mutarea în capitală, viața Nicoletei ia o nouă întorsătură. Pentru prima dată, cunoaște dragostea. Sau așa crede…

„De multe ori nu o ducea nicăieri să mănânce, doar el se înfrupta din corpul ei de cadână, iar ea era fericită să facă foamea pentru el. Turcul oprea mașina prin te miri ce coclauri, în păduri, lângă lacuri, ba chiar și-n spatele unei hale industriale, și-apoi se încingea atmosfera. Dacă ar fi fost un termometru în mașină, de mult timp ar fi explodat mercurul din el de la atâta patimă turcească. O iubea cu tot testosteronul lui, până la limita divorțului, desigur.”

Însă așa cum știm cu toții, nu totul este ceea ce pare. Astfel, ea descoperă că Sidar, iubitul ei „perfect” nu este nici pe departe bărbatul ideal. Dimpotrivă, este un bărbat căsătorit, dar și un fustangiu notoriu. În momentul în care Nika, așa cum o botezase Sidar, se trezește părăsită și cu sentimentele rănite, aceasta ia o decizie care are să-i schimbe complet viața.

 „Luă o decizie disperată. Planul era simplu: va face un credit la bancă. Cu banii luați, va face un avort și va pleca din țară. Nu avea nicio alternativă, cel puțin nu reușea să vadă niciuna în acele momente în care i se părea că diavolii o țineau captivă într-un iad creat din circumstanțele recentelor întâmplări. Nu o ținea nimic în România. Nimic, dar mai ales, nimeni. […]

Angajații băncii au semnat inconștienți pe contractul stufos, deși dezolarea se citea pe chipul fetei ca o reclamă cu neon așezată pe Casa Poporului.”

Lipsită de încredere în bărbați, și cu o profundă durere în inimă, aceasta își ia viața în mâini și pornește într-o aventură, fără să știe încotro se îndreaptă, sau ce va face în continuare. Cu un împrumut de la bancă, fata decide să plece în Malta. Avantajele sale sunt frumusețea și inteligența.

„Nimeni nu te va putea înlocui, să știi, ești o minune. Frumusețe și creier, o combinație letală.”

Fiind o fată care a citit mult, și care învață repede, Nika reușește să se adapteze la orice. Și nu sunt puține, nici ușoare, încercările la care o supune viața în străinătate. Pornește de la munca de jos, și continuă să persevereze, deoarece nu este dispusă să renunțe.

„De la facultate, la spălat scări, bravo Nika, devii din ce în ce mai descurcăreață. În ritmul acesta puteai să rămâi în Văleni, puteai face curat și-acolo. De ce ai mai intrat la facultate? își zicea ironic.”

Din dorința de a reuși, Nika primește de la don Giovanni o ofertă de nerefuzat, care îi promite un trai liniștit, din punct de vedere material. Însă descoperă în scurt timp că banii nu se câștigă ușor, munca ei presupunând ca ea să facă față unor situații la care nici nu s-ar fi gândit. Totuși, cu o minte iscusită, și ținând cont de sfaturile lui Carlos, pe care îl cunoaște în prima sa afacere pentru don Giovanni, ea reușește să își îndeplinească fiecare misiune cu succes.

„Totul a fost o capcană, el are dreptate, ce aș putea eu să ofer unor bărbați cărora nu le lipsește nimic? Don Giovanni m-a mințit! Nu pot să am încredere în nimeni! În nimeni! Mi-a spus că sunt ca și fiica lui. Cu siguranță că fiica lui nu este nevoită să îndure înjosirea ca mine. Cum de nu mi-am dat seama că nu voi fi atât o femeie de afaceri cât una de moravuri ușoare?! Carlos a înțeles imediat! Cât pot să fiu de proastă.”

Cu toate că se simte împlinită, călătorește prin lume, și are bani câți nu ar fi visat vreodată, Nika nu își deschide inima în fața nici unui bărbat pe care îl cunoaște. Suferința cauzată de Sidar o oprește să mai aibă încredere în bărbați și în iubire, iar munca ei doar îi întărește credința că bărbații nu sunt capabili de iubire.

Totuși, după un moment de slăbiciune, Nika îl cunoaște pe Louis, de care se îndrăgostește. Dar oare inima ei este, într-adevăr deschisă pentru Louis, sau ascunde iubirea pentru un alt bărbat? Va fi Louis alesul său, pentru tot restul vieții, sau lucrurile iau din nou o întorsătură în viața lui Nika? Vă las pe voi să descoperiți răspunsurile la aceste întrebări.

În schimb, vă voi spune că mi-a plăcut enorm modul în care autoarea a prezentat viața, încercările prin care Nika trebuie să treacă pentru a supraviețui unei lumi crunte, lipsite de etică, și uneori, chiar de sentimente. Apar diverse personaje, care au fiecare un rol important în viața lui Nika. Indiferent de rolul pe care îl joacă, personajele au menirea de a o ajuta pe Nika să vadă adevărurile lumii în care trăiește. Află pe pielea ei că oamenii nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi, prietenele sunt uneori cei mai mari dușmani, iar bărbații pot ascunde cele mai profunde sentimente, în spatele unei măști impenetrabile.

„Ajung să cred că cu cât muncești mai puțin, cu atât mai mult ai! Văleni și Monaco, ce paradox al existenței! Viața nu este grea, așa cum mi s-a spus, viața este așa cum ți-o faci, este în funcție de ceea ce ești dispus să dai la schimb. Nu vei primi nimic mai mult decât valoarea pe care ți-o atribui singur.”

Dacă mi s-ar cere să încadrez această carte într-o anumită categorie, aș spune că este o poveste de viață. Deși combină diverse sentimente și trăiri, precum prietenia și iubirea, această carte mi se pare o descriere a unei povești de viață, cu bune și cu rele. Mai mult, este chiar o lecție de viață, întrucât aflăm, prin ochii Nicoletei, că uneori este nevoie să încalci orice principii de etică, să riști totul, pentru a reuși să supraviețuiești lumii în care trăiești.

 „Gustav, dragul meu prieten, noi n-am plecat niciodată din pădurea cu licurici, nu-i așa? Spune-mi că magia nu se termină niciodată… Nici speranțele… Nici visele…”

Cartea poate fi achiziționată de aici.

0 thoughts on “„Nopți la Monaco” – Natașa Alina Culea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.