„Marat” – Natașa Alina Culea

marat-natasa-alina-culea

„Marat” – Natașa Alina Culea

 

„Marat”, de Natașa Alina Culea, este una dintre cele mai frumoase povești de iubire pe care le-am citit. Este una dintre cărțile care pe care le-am citit sorbind fiecare cuvânt. Scrisă într-un stil cu adevărat artistic, așa cum sunt și celelalte cărți ale autoarei, „Marat” m-a captivat de la primul cuvânt, și până la ultimul.

Ceea ce face ca această poveste să fie cu mult diferită de altele pe care le-am citit, este modul în care este prezentată iubirea, în care este scrisă. Lăsând la o parte personajele și povestea lor, am găsit în paginile acestei cărți o filozofie despre iubire. Mai presus decât trăirea propriu-zisă a iubirii în sinea ei, cartea are la bază ideea de iubire adevărată, de iubire nesfârșită.

O întâlnim pe Alina, care este trimisă de către iubitul său, Denis, în Beijing, să se ocupe de achiziționarea produselor pentru magazinele sale. Însoțită de Luana, o veche cunoștință de-a lui Denis, Alina pornește într-o călătorie ce are să îi schimbe complet viața, precum și percepția sa despre iubire.

„-Toate sunt perfecte astăzi, îmi spun eu, am început o călătorie minunată, am un parfum de care nu mă voi mai dezlipi vreodată, numit Romance și viața mea arată ca o prăjitură delicioasă de ciocolată cu o cireașă pe mijloc. Poate fi mai bine de atât?!”

„Am pufnit amândouă în râsete hohotitoare. Un lucru era clar, aceasta nu avea să fie o călătorie plictisitoare; împreună cu Luana intram în bucluc constant, atrăgeam circumstanțe neprevăzute și foarte des, amuzante.”

Cele două fete lucrează până târziu, iar în puținul timp liber pe care îl au, ies în diverse localuri, pentru a lua cina. Într-un astfel de local, Luana se întâlnește cu Hamid, pe care nu l-a văzut de mult timp. Acesta este însoțit de unchiul său, Marat, care este prezentat ca un bărbat deosebit de frumos, însă tăcut și retras.

„Eram așezată față în față cu Marat, dar nu îl priveam, insistam să mă uit către farfuria goală sau pe fereastră. Nu mă interesa Marat, deși eram uimită să văd un bărbat atât de frumos, care părea desprins dintr-un vis senzual de copilă ce-și descoperea propriul erotism. Chipul lui Marat armonizează cele mai rafinate trăsături pe care le-aș fi putut creiona în căutarea perfecțiunii. Ochii lui sunt întunecați și tainici, mărginiți de gene dese; iar atunci când își ridică privirea, nu țintește ceva anume, parcă ar cuprinde nonșalant în ea, o lume nevăzută. Marat are buze pline, conturate grațios, ca o completare desăvârșită a unei opere de artă. Ceva mai mult însă îl distinge de restul bărbaților considerați atrăgători; este expresia lui gânditoare, mereu preocupată de ceva ce era destul de interesant încât el să pară total absent din conversația noastră.”

Însă din câteva priviri scurte, și dintr-un dans spre care i-a îndrumat Luana, Marat se îndrăgostește de Alina. Nici pentru ea, Marat nu rămâne un simplu bărbat întâlnit într-un local. Însă Alina își dorește să se comporte cât mai etic, punând pe primul loc relația ei îndelungată cu Denis. Astfel, decide să îi rămână fidelă acestuia, și își urmează cu sfințenie programul, întorcându-se la viața ei, alături de Denis.

„Voiam atât de mult să îi explic de ce trebuie să mă întorc, voiam să îi spun cât sunt de fericită când sunt lângă el, voiam să îi mulțumesc că mi-a schimbat viața pentru totdeauna… și, cu toate acestea, nu puteam spune nimic. Eram doi oameni care vorbeau limbi diferite, doi oameni care-și puteau vorbi doar din intensitatea privirii. Mă uitam la el sperând să înțeleagă ceea ce eu nu puteam formula în cuvinte, ca mica sirenă rămasă fără grai a lui Andersen. Voiam să îi spun că nu îi pot face asta lui Denis, că nu aș mai putea trăi cu mine apoi, călcând pe valori în care am ales să cred. Voiam să îi spun că nu îl voi uita niciodată. Voiam să-i spun atât de multe, dar cuvintele îmi mureau pe buze, nerostite.”

Totuși, sentimentul de iubire pe care Marat l-a trezit în inima ei în doar câteva zile în care s-au cunoscut nu o lasă să se bucure de viața ei liniștită. Astfel, decide să îl elibereze pe Denis, și să se dedice unei vieți în singurătate, aflându-se veșnic în căutarea iubirii, care este reprezentată de Marat.

„Peste încă o oră am decolat iar, de data asta cu destinația Beijing! Capitala Chinei este destinația oficială, a mea personală este Marat – obsesia vieții mele și acum mă îndreptam către el, sau așa speram. Trebuie să îl găsesc, trebuie să știe cât am regretat decizia luată, trebuie să mă justific cumva, altfel nu cred că voi avea liniște vreodată!”

Munca sa o poartă în nenumărate locuri în jurul lumii, însă anii trec, fără ca ea să îl mai revadă pe Marat. Cu toate că se simte împlinită pentru simplul fapt că l-a cunoscut pe Marat, Alina ajunge într-un moment al vieții când își dorește să pună capăt întregii povești, într-un fel sau altul. De aici încolo, lucrurile iau o întorsătură neașteptată pentru Alina. Acum, este momentul să ia decizii care au să-i schimbe viața.

„Voiam să șterg imaginea nopții petrecute cu Craig, care îmi pângărea frumusețea ireală a visului pe care îl trăiam ca și cum ar fi singura realitate care contează. Aș fi vrut să dispară tot, aș fi vrut să-mi ard hainele și desu-urile ca într-o purificare șamanică în care erau expulzați demonii senzualității ce-și făcuseră cuib în sufletul meu ce căuta înălțimi.”

„- Sunt atât de obosită, parcă rătăcesc prin lume fără noimă, alerg după o himeră, rostesc cuvinte în care nu cred, mănânc fără să simt gustul mâncării, beau fără a-mi potoli setea, frânez când conduc, deși nu vreau să supraviețuiesc… Sunt atât de obosită, nu mai am nicio dorință…”

Dar oare va reuși să îl regăsească pe Marat? Și dacă da, el o mai recunoaște? Sau după atâția ani, și-a refăcut viața, uitând-o complet pe Alina? Răspunsurile la toate aceste întrebări le veți afla doar citi cartea.

În concluzie, trebuie să vă spun că mi-a plăcut enorm firul narativ, precum și descrierile anumitor personaje și locuri. În spatele poveștii de iubire, este prezentată viața Alinei, cu diversele personaje pe care le întâlnește. O urmărim pe Alina pas cu pas, îi cunoaștem toate trăirile, sentimentele și concepția ei legată de viață, și de iubire.

Cartea poate fi achiziționată accesând acest link.

0 thoughts on “„Marat” – Natașa Alina Culea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.