10 Întrebări pentru Alis Tieran

Alis.jpg

10 Întrebări pentru Alis Tieran

 

  1. Bună, Alis. Îți mulțumesc pentru că ai acceptat să îmi răspunzi la câteva întrebări. În primul rând, te rog să te prezinți, în câteva cuvinte, pentru cititorii tăi.

Bună ziua  Eva Anca.  Sunt o persoană care adoră viața, pe care o trăiesc la maxim, urmându-mi visul. Este superb acest sentiment de a dori să  împarți toate cunoștințele dobândite cu trecerea anilor. Am un blog, pe care însă scriu foarte rar. Cei interesați îl pot accesa aici.
 

  1. Ai scris două cărți până acum, însă diferă ca și gen. Ce te-a determinat să treci de la stilul de carte polițistă, la carte fantastică și de aventuri?

Frumoasă întrebare.
La romanul polițist, am folosit o tehnică care nu este chiar pentru un astfel de roman. Este o tehnică utilizată mai mult pentru cărțile Thriller, dar am omis acel carnaj inutil. Îmi amintesc cum spunea tata râzând că în acel film au murit toți actorii și a rămas doar regizorul și cameramanul.
La romanul de aventură-fantasy am folosit tehnica „bulgărelui de zăpadă”. Așa se numește. De la ceva mic se transformă într-o avalanșă.
Trecerea de la un gen la altul si schimbarea tehnicilor de scriere a fost cea mai mare provocare pentru mine, pe care eu mi-am dorit-o, încercând să îmi demonstrez că sunt capabilă să o fac. A fost ca o joacă în care incluzi câteva figurine. Dar în spatele acestei „reușite” se află un volum enorm de  muncă. Am cumpărat tot ce exista în librăriile de aici și pe net, am studiat toate cărțile de fantasy și benzile desenate. Am inspectat toate metodele de a scrie un scenariu fantasy. A fost o muncă laborioasă, făcută cu multă dragoste și devotament, cu gândul că voi putea transpune pe hârtie ceva care să aibă ritm, suspans, pericol, un pic de umor din când în când, multe aventuri și schimbări de situație.
15327638_10154937846429406_804992908_n

  1. Am înțeles ca ai în plan să scrii 5 volume pentru seria Xantoria. Ce te-a determinat să alegi acest număr pentru serie?

Această serie am creat-o pe baza realității noastre înconjurătoare, cu o problemă care devine din ce în ce mai acută. Această problemă este încălzirea globală. Eu am creat lumea Xantoria ca o luptă dintre elemente. Apoi am început să îi dau formă și am desenat o hartă în care sunt patru continente. Primul volum este legat de apă, urmând celelalte, fiecare cu elementul lui. Am ales cele cinci elemente ale Pământului, nu cel al aerului, cum este în tradiția chineză. De aceea am împărțit povestea în cinci volume, fiecare dintre ele desfășurându-se pe cele patru continente.
 

  1. Ce te-a inspirat în scrierea Xantoriei?

În primul rând, acest gen literar este cel pe care îl ador. Prima idee pe care o aveam în minte a fost un castel de gheață și o prințesă. Așa a început această avalanșă de aventuri în mintea mea. Am încercat să mă informez ce animale fantastice pot folosi, ca să nu fac niciun plagiat, am căutat să văd în ce stil sunt descrise anumite scene de luptă.  Ce m-a inspirat cel mai mult a fost această cunoaștere a lumii în care trăim și despre care nu avem habar. Am descoperit pe parcurs atât de multe lucruri legate de istorie, mitologii și viață în general. Este o inspirație in fiecare moment.
 

  1. Ce presupune, pentru tine, scrierea acestei serii?

Este extrem de multă muncă, să cauți atât de multe informații si să le poți scrie ca si cum sunt firești, ca făcând parte din text, fără a obosi cititorul. Dar pentru mine este ceva magic, în fiecare moment găsesc creaturi noi, ciudate, care au o înfățișare respingătoare, dar pe care, analizându-le, te fascinează cu abilitatea lor de a se adapta la mediul ciudat de viață în care trebuie să crească. Bucuria mea cea mai mare este că nu am îmbătrânit degeaba și chiar dacă nu se învață la școală toate astea, vor putea fi descoperite în cărțile acestei serii.
 

  1. Cărei categorie de vârstă se adresează seria de cărți Xantoria?

Această serie de cărți poate fi devorată fără nicio problemă, de la copii cu vârsta de 7 ani, până la adulții de 80 ani.
 

  1. Ai în plan să scrii și alte cărți între timp? Sau poate după ce termini de scris seria?

Asta este o întrebare-capcană! Am multe idei de care aș vrea să mă ocup.  Dar…nu știu cât voi putea face. Mi-am dedicat viața acestei documentări și colecției de informații. Poate voi scrie un roman de dragoste după ce voi termina seria de cărți.
 

  1. Am văzut că ai realizat și câteva desene, și chiar machete, care au legătură cu această serie de cărți. Care a fost scopul tău când ai decis să le realizezi?

Este o scena din primul volum din Xantoria. Este momentul în care cele cinci personaje, reprezentate de copii de treisprezece ani, se trezesc în această lume învelită în gheață.
 

  1. În încheiere, ai câteva cuvinte pe care îți dorești să le adresezi cititorilor tăi?

Să aibă multă răbdare și încredere în mine, deoarece scriu din suflet pentru ei.
 

  1. Îți mulțumesc din suflet pentru răspunsurile oferite, precum și pentru timpul acordat.

Si eu îți mulțumesc pentru această ocazie fabuloasă.

0 thoughts on “10 Întrebări pentru Alis Tieran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d