„Lupii trecutului. Sofia” – Natașa Alina Culea

lupii-trecutului-sofia-natasa-alina-culea

Am început să citesc această carte într-o dimineață, și nu am reușit să o las din mână, până pe la pagina 150 – și atunci, doar de nevoie. Cartea m-a fascinat, încă de la primele cuvinte. Mi-a plăcut enorm limbajul folosit, care este unul elevat, dar și non-conformist – o combinație inedită, după părerea mea. Acțiunea începe încă din primele pagini, iar cititorul este atras în mijlocul poveștii, care pare să se desfășoare într-un ritm destul de alert. Acest lucru este ideal, deoarece nu îi dă cititorului ocazia să se plictisească.

„Lupii trecutului. Sofia” prezintă povestea Sofiei, o țigăncușă abandonată, încă de la naștere. Ea apare parcă de nicăieri în viața lui Fabian, un bărbat plictisit de căsnicia sa, și de viață. Sofia îi trezește însă simțurile, și îl ajută să se redescopere, să trăiască din nou, să iubească, așa cum nu a iubit vreodată. Ea devine rațiunea lui, motivul lui de a trăi. Povestea lor este una cu adevărat pasională, încununată de contrastul dintre seriozitatea lui, și schimbările ei comportamentale. Sofia trece repede de la o stare de gândire profundă, la comportament jucăuș, și invers.

Personajele sunt conturate excepțional, astfel că cititorului i se dă ocazia să le vadă, să le simtă, pe măsură ce acestea își joacă rolurile. Acestea sunt prezentate de la început, și descrise cu multă atenție, astfel că cititorul reușește foarte ușor să le cunoască și să se adapteze cu ele.

Mi se pare incredibil de reușit contrastul dintre Fabian și Carol. Fabian este întruchiparea bărbatului serios și realizat, pe plan profesional. În opoziție cu el se regăsește Carol, care este arhetipul artistului nerealizat, fără succes, și fără nici un câștig de pe urma lucrărilor sale. Dialogurile dintre Sofia și Carol sunt, în opinia mea, de-a dreptul savuroase, ele creează unul dintre deliciile acestei minunate cărți. Sunt pline de amuzament, de ironie. Gesturile personajelor sunt descrise într-o manieră care îl determină pe cititor să le perceapă vizual.

Din punctul meu de vedere, cartea este foarte bine scrisă. Întâlnirile dintre Fabian și Sofia emană un erotism aparte, descris într-un mod extraordinar, fără a părea exagerat sau neplăcut. Relația dintre ei este intens trăită și de către cititor, sentimentele lor sunt transmise prin cuvintele așternute pe hârtie cu un talent și o complexitate extraordinară.

Modul în care este scrisă cartea mi-a plăcut în mod deosebit. Un contrast între simplitate și complexitate. Deși povestea este una pe cât se poate de realistă, ea pare desprinsă din magie. Nici nu pot să redau în cuvinte profunzimea cu care este descrisă povestea Sofiei.

Deși în cea mai mare parte a ei, cartea debordează de o energie oarecum optimistă, plină de speranță și de promisiunea unui final fericit, aceasta se schimbă total. Finalul este cu totul neașteptat, însă de-a dreptul potrivit cu povestea descrisă cu minuțiozitate. Dacă pe parcursul poveștii am râs de nenumărate ori la dialogurile dintre personaje, și la gesturile lor, finalul mi-a smuls hohote de plâns.

Totuși, în ciuda finalului trist, sunt de părere că acesta este mult mai potrivit cu povestea Sofiei, decât orice alt final pe care autoarea ar fi putut să-l creeze. Nici un alt final nu ar fi reușit să ofere o încheiere atât de frumoasă pentru această poveste magică.

Așadar, recomand această carte, din toată inima! Din punctul meu de vedere, este o carte de 5 stele, o poveste cum rar ne este dat să citim.

Puteți achiziționa cartea de aici.

26 thoughts on “„Lupii trecutului. Sofia” – Natașa Alina Culea

    1. Multumesc, Vero. Eu trebuie sa recunosc faptul ca aceasta este prima carte pe care o citesc, dintre cele scrise de Natasa. Insa “Nopti la Monaco” urmeaza sa ajunga si la mine, si cu siguranta le voi achizitiona si pe celelalte, acum stiu sigur ca merita. 😉

  1. Frumoasa recenzia!!! Si eu o voi lua in curand si sigur o sa imi placa 🙂 .
    Spor in continuare 🙂

  2. Aceasta carte mi-a lasat o impresie deosebita, mi-a placut foarte tare si am prezentat-o si eu pe blog. Personajul meu preferat din carte este Carol. 🙂

  3. Super,îmi place foarte mult ,chiar vreau și eu să o citesc !!!❤😍🤗👍💖Îmi plac mult genul acesta de cărți !💗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.